Een online concurrentieanalyse uitvoeren in 5 stappen
Online concurrentie is hard, en het kan moeilijk zijn om op gelijke hoogte te blijven met al je concurrenten. Om dit te doen is veel tijd nodig waar we niet altijd toegang tot hebben of willen in deze snelle wereld. Gelukkig is er een makkelijke manier voor je: concurrentieanalyse! Om een duidelijk en beknopt overzicht te krijgen van je online prestaties in vergelijking met je concurrenten, volg je deze 5 eenvoudige stappen:
Stap 1: Bepaal de belangrijkste zoektermen
Om een goed beeld te krijgen van je online vindbaarheid in vergelijking met andere bedrijven, is het belangrijk dat je eerst een zoekwoorden onderzoek uitvoert. Een zoekwoorden onderzoek geeft je een goed idee van zowel de zoekwoorden waarop jij gemakkelijk gevonden kunt worden als de zoekwoorden waarop jouw concurrenten goed scoren.
Het is over het algemeen voldoende om uit te gaan van alle top 20 posities in Google. Deze pagina’s verschijnen op de eerste twee pagina’s van Google en kunnen ervoor zorgen dat je bedrijf opvalt tussen de sites van concurrenten voor bepaalde zoekwoorden of zoekopdrachten.
Aangezien verschillende studies hebben aangetoond dat bijna geen enkele zoeker doorklikt naar de 3e pagina van de zoekresultaten (positie 20+) en verder, heeft het niet veel zin om je hierop te focussen. Pak eerst dat laaghangend fruit in de top 20.
Bovendien, bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek is het belangrijk om inzicht te krijgen in hoe vaak er op elke zoekterm gezocht wordt. Identificeer de zoekwoorden met significante volumes (bijv. meer dan 100 per maand) en identificeer vervolgens de concurrent in de top 10 rankings.
Stap 2: Identificeer de concurrenten
Er zijn altijd websites die concurreren voor bezoekers op dezelfde (of vergelijkbare) zoekwoorden, voordat ze nog op jouw site aankomen. Dit is slecht nieuws, want negen van de tien keer zijn jouw concurrenten websites die dezelfde zoekwoorden gebruiken als jij. Ze kapen potentiële klanten weg voordat ze een kans hebben gekregen om te zien wat jij te bieden hebt.
Ik breng deze concurrenten in kaart door jouw huidige posities binnen Google te analyseren en te vergelijken. Voor welke zoektermen ben je al goed vindbaar en voor welke moeten we gaan optimaliseren? Er zijn veel manieren om de rankings van je site in Google te verbeteren. Ik gebruik zowel SEO als SEA tactieken, die kunnen worden gecombineerd of afzonderlijk worden gebruikt, afhankelijk van wat je zoekt in het eindresultaat (of dat nu meer verkeer betekent van organische zoekopdrachten of betaalde advertenties).
Als u niet zeker weet wie uw online concurrenten zijn, ga dan naar Ahrefs en maak een gratis account aan. Voer je website url in en klik aan de linkerkant op de kop ‘Competing domains’. Hier kun je grofweg zien welke top 10 websites op dezelfde trefwoorden ranken.
Stap 3: Domeinvergelijking en backlinkprofiel
Om erachter te komen waarom de ene concurrent hoger en beter scoort in de online concurrentieanalyse dan de andere, is het belangrijk om een domeinvergelijking uit te voeren. In dit type onderzoek kijken we naar een aantal belangrijke statistieken zoals domeinwaarde (hoe goed ze worden beoordeeld), het aantal verwijzende domeinen (websites die naar de concurrent linken), het aantal pagina’s en de tekstomvang.
De dimensies en statistieken geven inzicht in de structuur van een website, maar ook een indicatie over de mate van online populariteit. Als het aankomt op het vergelijken van domeinen, kun je een verscheidenheid aan tools gebruiken. Voor mij is Ahrefs de meest accurate tool voor het vergelijken van websites en domeinwaardes.
Op basis van de concurrentieanalyse, kan ik een krachtige linkbuilding campagne voor je opzetten.
Stap 4: Technische vergelijking
Waarom is het belangrijk dat je site snel, veilig en mobielvriendelijk is? Als je bovenaan wilt staan in de zoekmachine van Google, is het belangrijk dat je site over alle juiste functies beschikt. Dit betekent dat je site snel en veilig moet zijn, met een gebruiksvriendelijke interface voor elk apparaat of elke browser die iemand zou kunnen kiezen – zelfs als ze hun telefoon gebruiken.
Paginasnelheid is een belangrijk punt om er zeker van te zijn dat je site optimaal draait, omdat mensen zich afkeren van websites die niet snel genoeg laden. Gebruik Pagespeed Insights voor enkele snelle tips over wat de oorzaak zou kunnen zijn van vertragingen in de laadtijd van je site.
Websites zijn steeds vaker het doelwit van hackers die op zoek zijn naar kwetsbaarheden. Om jezelf te beschermen, is het belangrijk dat jouw website een SSL-certificaat gebruikt (https://). Als je verdachte activiteiten opmerkt – neem dan meteen contact met je hosting op, zodat zij deze problemen zo snel mogelijk kunnen aanpakken!
Het aantal smartphones en tablets is de laatste jaren explosief gestegen, wat betekent dat steeds meer mensen mobiele apparaten gebruiken als hun primaire computerapparaat. Het is een trend die je niet kunt negeren als je ervoor wilt zorgen dat jouw site goed toegankelijk is op deze nieuwe technologieën. Controleer of je website mobielvriendelijk is (en van je concurrenten) met behulp van de Mobile Friendly test van Google.
Wil je meer weten over technische verbeterpunten? Bekijk dan mijn aanpak voor on-page optimalisatie.
Stap 5: Content en social media
Tot slot kijk ik naar wat de concurrent zelf bijdraagt via sociale media en content (blog of kenniscentrum). Door in kaart te brengen welke kanalen zij gebruiken voor hun aanwezigheid in social media en hoeveel volgers/likes er bij elk kanaal zijn, is het eenvoudig om een idee te krijgen over de mate van binding binnen deze specifieke demografische groep. Het helpt ook om te bepalen welke soorten berichten worden gedeeld op de verschillende platforms, zodat je voorop kunt blijven lopen. Ik analyseer ook de inhoud van de website van uw concurrent:
- Wat is de frequentie waarmee zij hun blog updaten? Dagelijks, wekelijks of maandelijks.
- Hoe lang plaatsen de concurrenten al inhoud op hun site? Lijkt het erop dat ze oude artikelen recyclen of regelmatig nieuwe artikelen creëren?
- Ontwikkelt de concurrent ook nieuwe landingspagina’s of zijn het alleen artikelen die aan een blog worden toegevoegd?
- Wat vindt het publiek van deze artikelen? Hoe reageren ze erop en welke social media kanalen worden gebruikt voor de verspreiding?
Naast de frequentie van teksten, analyseer ik ook hoe goed de pagina van een concurrent in elkaar zit. Ik kijk naar de structuur – inclusief de lengte en kwaliteit van de tekst en het aantal afbeeldingen of video’s die erop worden gebruikt; op deze manier kun je zien wat hun materiaal onderscheidt van jou.
Met de online tools van Ahrefs, kun je een concurrentieanalyse uitvoeren en nieuwe zoekwoorden vinden om je site te optimaliseren. Voor de beste resultaten gebruik je de 7-dagen gratis proefversie van hun service.