Een redirect wordt gebruikt om zowel zoekmachines als bezoekers te vertellen dat de URL die ze bezoeken is vervangen door een andere URL. Door een redirect te implementeren, voorkom je dat bezoekers een 404-foutmelding krijgen en mogelijk je website verlaten. In deze blogpost geef ik je meer informatie over wat een 301-redirect is, waarvoor ze gebruikt worden, wanneer je ze aanmaakt en hoe je er zelf een redirect kunt instellen.

Wat is een redirect?

Een redirect is een interne omleiding binnen je website. Deze omleiding stelt de gebruiker in staat van een oude pagina naar een nieuwe pagina te navigeren. Een redirect is het resultaat van een verandering in de slug (het deel van de URL na de domeinnaam) van een pagina.

Als je een redirect instelt vertel je tegelijk zoekmachines zoals Google dat een bekende URL van een bestaande pagina niet meer bestaat en dat er een redirect heeft plaatsgevonden. Om dit duidelijker te maken staat hieronder een voorbeeldsituatie:

Voorbeeld situatie

Stel dat je twee artikelen voor een blog hebt geschreven, een over hoe je e-mail instellingen in WordPress kunt configureren en een ander over het gebruik van Yoast SEO plugin. Je wilt deze artikelen nu verplaatsen naar hun eigen categorie die “email” heet of “SEO”.

Als je in WordPress een nieuwe categorie maakt, is de vorige URL niet meer toegankelijk. Om de pagina’s binnen je site naar hun nieuwe URL om te leiden, moet je een redirect aanmaken.

Wat zijn de meest voorkomende redirects?

Er zijn verschillende omleidingsprotocollen. Ik ga hier echter de enige twee belangrijke redirects uitleggen: de 301 en de 302 redirect.

301-redirect. Een 301-redirect is een permanente redirect. Op het moment dat je de URL op een of andere manier veranderd hebt en het een permanente verandering is, gebruik je 301-redirect. Dit staat voor Moved Permanently.

302-redirect. Een 302-redirect is een tijdelijke omleidingsprotocol die gebruikt wordt om zoekmachines te vertellen dat de pagina tijdelijk naar een andere plaats verhuisd is, maar dat de inhoud nog steeds op de oorspronkelijke plaats geïndexeerd moet worden. De SEO waarde blijft hiermee op de oude URL staan.

Waarom moet je redirects instellen?

Nu het duidelijk is wat een redirect is en welke belangrijke soorten er zijn, denk je misschien “is het echt nodig?” Het antwoord is ja! Als je bij het hernoemen van de slug van een pagina geen redirects in kaart brengt, kan de bezoeker er niet komen en krijgt hij een 404-foutmelding.

Als je een 404-foutmelding krijgt die zegt “Pagina niet gevonden”, wijst dat er op dat er iets fout is gegaan en de pagina mogelijk niet meer bestaat. Dit kan een nadelige invloed hebben op je SEO en het verkeer van je website. Met een redirect voorkom je dit en behoud je niet alleen het omzettingspercentage, maar ook de posities in Google omdat je al hun waarde kunt behouden.

404 foutmelding

Wanneer maak je gebruik van een redirect?

Hierboven heb ik al een voorbeeld vermeld, maar ter verduidelijking zal ik nog een aantal extra situaties benoemen waarin een redirect gebruikt moet worden. De meest voorkomende gevallen waarin 301 redirects gebruikt moeten worden zijn:

  • Wanneer een pagina niet meer bestaat en je wilt dat mensen op een andere pagina terechtkomen. Als er bijvoorbeeld een verandering in URL is of je webdomein is veranderd, dan ontstaat er een geheel nieuwe webpagina. Het is belangrijk dat zowel de zoekmachines als de bezoekers hun bestemming kunnen bereiken door middel van redirects.
  • Je hebt verschillende websites en wilt ze samenvoegen tot één website. Je kunt bezoekers van de andere websites omleiden naar je hoofddomein met 301 redirects
  • Als je je webadres verplaatst, bijvoorbeeld na veranderingen in verband met je bedrijfsnaam, vergeet dan niet hoe dat je keyword rankings beïnvloedt – zorg ervoor dat je niet misgrijpt op je SEO door 301-redirects te gebruiken.
  • Je hebt een nieuwe website laten maken met een nieuw linkstructuur en WordPress thema, en je wilt er zeker van zijn dat de rankings van de huidige website niet verloren gaan. Je kunt dit voorkomen met 301-redirects.

Hoe implementeer je een redirect?

Een gemiddelde website zal regelmatig redirects moeten maken. Het is belangrijk dat je dit gemakkelijk en snel kunt doen. Er zijn verschillende alternatieven te overwegen, afhankelijk van zaken als je hosting omgeving, plugins die je gebruikt, en het CMS van je website. De meest populaire methoden om dit te bereiken zijn als volgt:

WordPress redirect plugin. Dankzij diverse handige plugins kun je snel en gemakkelijk 301-recirect instellen. Een veel gebruikte plugin binnen WordPress is Yoast SEO. De WordPress plugin Yoast SEO heeft een ingebouwde functie waarmee je snel en gemakkelijk 301-redirects kunt instellen. Het Shopify CMS heeft zijn eigen ingebouwde functionaliteit voor het instellen, activeren en deactiveren van omleidingen via hun platform. Dit bespaart je de installatie van een aparte plugin of het gebruik van een externe dienstverlener.

Redirect instellen via .HTACCESS. Met deze methode ben je niet afhankelijk van plugins, hosting of andere partijen. Je kunt deze methode gebruiken door een aanpassing te maken in het configuratiebestand van je website. Het .htacess bestand vind je doorgaans in de root folder, hier kun je redirects instellen door de volgende code te gebruiken:

Redirect 301 /oude-url/ https://voorbeeld.nl/nieuwe-url/

Zoals bovenstaand voorbeeld laat zien, vermeld je eerst de oude URL en dan de nieuwe URL. De nieuwe URL moet volledig zijn, inclusief ‘htttp://’ of ‘https://’. Ik raad je aan deze methode te gebruiken als dat mogelijk is, omdat ze geen problemen geeft met plugins of hosting providers.

Redirect via nginx instellen. Draait je website op Nginx in plaats van Apache? Dan zal het instellen van een redirect via de hosting settings gaan. Het .htaccess bestand wordt in dit geval niet gelezen en overschreden door Nginx. Het toevoegen van een redirect in Nginx gaat met de volgende code:

Rewrite ^/oude-url/ https://voorbeeld.nl/nieuwe-url/ permanent;

Kun je via de hosting niet bij deze instellingen komen? Raadpleeg dan de webbouwer of klantenservice of zij de redirect voor je kunnen aanleggen.

Hoe controleer je of de redirect werkt?

De meest eenvoudige manier is de pagina in een zoekmachine op te zoeken en er dan op te klikken of voer de ouder-URL in je browser in. De browser zal de oude-url oproepen en de omleiding volgen als die goed ingesteld is.

Je kunt ook ervoor kiezen om eerst een 302-redirect te maken. Controleer of alles werkt en verander hem vervolgens in eem 301-redirect als je permanent van ‘/oude-url/’ overgaat naar nieuwe ‘voorbeeld’.nl/nieuwe-url/.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een domeinextensie als ‘.nl’, kan het toevoegen van een . aan het eind van beide adressen bij het opzetten van een tijdelijke verhuizing gemakkelijker zijn dan het handmatig veranderen van alle links die naar die domeinnaam wijzen.

301 redirect

Meerdere redirects tegelijk instellen

Wanneer je meerdere redirects tegelijk gaat instellen is het belangrijk om de volgorde van de URL opbouw aan te houden. Voorbeeld:

Stel je maakt redirects met onderstaande opbouw:

/online-marketing/
/online-marketing/dienst-1/
/online-marketing/dienst-1/

Let op dat het belangrijk is welke volgorde je gebruikt, want in dit geval worden de onderliggende diensten niet meer omgeleid! Om dit soort fouten te vermijden, raad ik aan om eerst de diepste URL op te nemen en dan terug naar de root te werken.

Voorkom een redirect loop

Een redirect loop ontstaat als je een combinatie hebt van permanente en tijdelijke redirects. Als dit gebeurt, zal de crawler van de zoekmachine slechts één versie van de URL oppikken die in zijn database wordt gecrawld of geïndexeerd.

/pagina-a/
/pagina-b/?redirect=false

Als beide regels tegelijk actief zijn, kan het gebeuren dat pagina A niet bereikbaar is onder /pagina-a/, maar ook als adres bijvoorbeeld /pagina-b/. Met andere woorden: Google zal verschillende resultaten tonen, afhankelijk van waar je ze opzoekt. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat er geen lussen ontstaan na het implementeren van meerdere omleidingsregels

Vermijd het maken van dubbele scheidingstekens met regex matching (/) en controleer of alle URL’s eindigen een schuine streep (/).

/pagina-a/.*.html$
/pagina-b/(.*).html$

Als je een regel hebt met meerdere voorwaarden, bedenk dan dat de volgorde van je regels belangrijk is. Een omleiding wordt altijd van boven naar beneden uitgevoerd. In geval van conflict tussen twee of meer regels heeft degene helemaal bovenaan voorrang op alle andere regels eronder in de lijst. Als zowel pagina A als B door Google geïndexeerd worden onder verschillende URL’s maar naar elkaar zouden moeten leiden, bijvoorbeeld /Page_A/ en /Page_B/, gebruik dan een 301 permanente omleiding: Zo verschijnt de inhoud van pagina B niet tweemaal in de zoekresultaten als je pagina A of B in een browser bekijkt.

Redirects en SEO werkzaamheden uitbesteden

Het aanleggen van redirects gaat niet zonder risico’s. Dit is niet het geval als je dit werk uitbesteedt. Ik kan het technische werk van je schouders nemen en ervoor zorgen dat er geen 404 pagina’s in zoekmachines verschijnen, die tot een verlies van zichtbaarheid en website verkeer leiden.

Als je niet weet hoe je zelf redirects moet aanpakken of als je een SEO expert zoekt die al je online marketing taken op zich neemt, dan kan ik je wellicht helpen. Neem gerust contact met mij op – ik kijk ernaar uit om je verder te helpen met mijn SEO expertise. Je kunt mij bereiken via e-mail of telefonisch via 06 19521333.