Zoekmachine optimalisatie is belangrijk om je website te laten ranken in de zoekmachines. Je weet inmiddels ook dat er unieke, creatieve inhoud met goede zoekwoorden nodig zijn om organisch te scoren op Google. Maar wanneer je meerdere pagina’s hebt die geoptimaliseerd zijn voor één specifieke term – kan het gebeuren dat deze pagina’s tegen elkaar beginnen te concurreren in plaats van hun ranking te verbeteren.

Keyword kannibalisatie kan plaatsvinden wanneer je hetzelfde zoekwoord gebruikt op verschillende pagina’s van je website. Het gebeurt vaker dan we denken. Bijvoorbeeld, als eigenaar van een online schoenenwinkel gebruik je regelmatig het zoekwoord ‘schoenen’ in titels, meta omschrijvingen en URL’s terwijl eigenlijk slechts één pagina zou moeten volstaan voor Google, dan is dit wat we noemen keyword kannibalisatie.

Je zal merken dat je eigen pagina’s met elkaar gaan concurreren voor posities in de zoekresultaten. Lees hier hoe je dit probleem kunt vermijden en toch goed kunt scoren.

Wat is keyword kannibalisatie?

Het zal je misschien verbazen dat Google en andere grote zoekmachines niet altijd naar je website als geheel kijken, maar in plaats daarvan elke pagina ook individueel beoordelen. Als je meerdere pagina’s hebt die gericht zijn op hetzelfde zoekwoord, dan zitten ze elkaar in de weg, wat betekent dat geen enkele pagina hoog kan eindigen in de top van de zoekresultaten in Google. Dit neemt elke kans op succes weg!

Interne concurrentie is slecht voor je SEO, maar het is ook schadelijk voor de bezoekers op je website. De zoekmachines zullen verschillende content binnen je website zien als concurrerend met elkaar en zullen daarom niet begrijpen welke pagina prioriteit moet krijgen wanneer iemand iets opzoekt in Google. Dit helpt niemand; in plaats daarvan kiest Google ervoor om een concurrent hoger te plaatsen, omdat deze website een overzichtelijker structuur heeft.

Hoe schadelijk is keyword kannibalisatie?

Dat keyword kannibalisme schadelijk is voor je website is duidelijk. Maar waar precies veroorzaakt het schade en in welke mate? Het is logisch dat je hier wat onderzoek naar wilt doen, om niet het risico te lopen potentiële leads of sales mis te lopen door deze kwestie volledig te negeren. Je kunt allerlei kansen mislopen omdat je website niet zo gemakkelijk te vinden is. Dit omvat gemiste bezoeken en leads, wat zich vertaalt in inkomsten voor je bedrijf.

Als eigenaar van een bedrijf is het belangrijk om te weten dat keyword kannibalisme zal leiden tot verlies op twee verschillende gebieden.

1. Gevolgen voor SEO en linkwaarde

De eerste plaats waar dit kan gebeuren is wanneer de SEO van je website een lage ranking krijgt op Google, wat betekent dat mensen je site niet kunnen vinden en dus ook niet in staat zijn om aankopen te doen.

Eén van de gevolgen van meerdere pagina’s op hetzelfde keyword is de linkwaarde. Interne en externe links zijn een belangrijk onderdeel van SEO, omdat ze zoekmachines helpen de pagina’s te vinden die het meest aan hun criteria voldoen. In mijn ervaring als online marketeer heb ik twee soorten gevonden: keyword kannibalisme waarbij concurrerende websites allemaal naar elkaar linken voor zoekwoorden die ze gemeen hebben, of linking scheme soup, dat optreedt wanneer meerdere pagina’s zijn opgebouwd die soortgelijke ankertekst gebruiken (tekst die wordt gedeeld tussen hyperlinks).

Hoe meer pagina’s je hebt met hetzelfde zoekwoord, hoe zwakker elke pagina wordt. Dit is erg jammer, want het betekent dat de linkwaarde verdeeld wordt over meerdere pagina’s en niet slechts één!

2. Gevolgen voor conversies

Wanneer je meerdere pagina’s op je website hebt die over hetzelfde onderwerp (en dus dezelfde zoekwoorden) gaan, kunnen bezoekers verdwaald en verward raken. Dit komt omdat ze niet zeker weten waar ze nu heen moeten of welke informatie hen zal helpen in hun zoektocht naar iets specifieks – wat zorgt voor een onaangename gebruikerservaring (UX) en potentieel verlies van zakelijke klanten!

Als je jouw website gebruiksvriendelijker wilt maken, vertrouw dan niet alleen op het ontwerp van een enkele pagina. Denk in plaats daarvan na over hoe mensen door alle pagina’s zullen navigeren en welke pagina het meest logisch is voor hen als ze zoeken naar informatie die gerelateerd is aan hun behoeften of interesses – want bezoekers kunnen heel gemakkelijk verdwalen zonder duidelijke links die hen leiden naar hun eindbestemming.

Om de customer journey duidelijk in kaart te brengen raad ik aan om het See, Think, Do & Care marketingmodel van Google te gebruiken.

Keyword kannibalisme herkennen

Kannibalisatie is moeilijk te detecteren, maar er zijn een paar tools die je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je dataset ten minste twee weken geschiedenis heeft voordat je conclusies trekt.

Google Search Console

Google Search Console is zowel een krachtige marketingtool voor websites als een uitstekende bron van informatie over jouw site. Als je ingelogd bent bij Google, biedt het een aantal leuke functies, zoals inzicht in hoe goed de pagina scoort in de zoekmachine resultaten pagina’s (SERP’s) of fouten die mogelijk moeten worden verholpen om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Daarnaast vindt je functies zoals inzicht in wat mensen zoeken op het web, wat je waardevolle informatie geeft over marketing inspanningen of gebieden die verbetering nodig hebben in toekomstige SEO campagnes. Google Search Console biedt veel verschillende soorten diensten, van SEO data-analyse tot het monitoren van site-interacties met bezoekers, zoals pagina laadsnelheid – en nog veel meer; alles wat nodig is onder één dak (letterlijk).

Google Search Console heeft ook andere tools zoals de mogelijkheid om keyword kannibalisatie te detecteren. Dit is wanneer twee pagina’s concurreren voor hetzelfde zoekwoord. Om dit te doen, volg je de stappen hieronder:

  1. Log in op Google Search Console.
  2. Ga aan de linkerkant naar ‘Prestaties
  3. Onder het tabblad ‘ZOEKOPDRACHTEN’ klik je op de zoekterm waarvan je wilt weten of er een mogelijkheid tot kannibalisatie is.
  4. Klik vervolgens op het tabblad ‘PAGINA’S’. Je vindt hier alle pagina’s die op hetzelfde zoekwoord ranken.

Google search console keyword kannibalisatie

Let op: Het is belangrijk op te merken dat als je meerdere pagina’s ziet onder dezelfde zoekterm, dit niet betekent dat er 100% kannibalisatie is. Pas wanneer twee of meer van de resultaten zowel hoge aantallen vertoningen en klikken weergeven kan het een indicatie zijn dat ze elkaar overlappen. Hiervoor zou je wat extra onderzoek moeten doen!

SEO tools

Het is geen geheim dat SEO tools een noodzakelijk onderdeel zijn van het succes van elke website. Ze kunnen je helpen je voortgang bij te houden, te weten wanneer het tijd is voor een update of verandering in je online strategie en nog veel meer. 

Sommige SEO tools helpen je ook om keyword kannibalisme in je website te herkennen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld: SEMrush, Moz, Ahrefs etc. Er zijn veel berichten over de verschillende SEO tools en hoe je ze moet gebruiken. Zie bijvoorbeeld How to Find and Fix Keyword Cannibalization Issues (in Seconds) van Ahrefs.

Als de SEO-tools signaleren dat je op een bepaald moment bovenaan in Google staat voor bepaalde zoekwoorden met een pagina, maar daarna niet meer – betekent dit dat er werk aan de winkel is.

Hoe los je keyword kannibalisatie op?

Het oplossen van keyword kannibalisatie is nooit gemakkelijk en het is belangrijk om na te denken over hoe je content zal worden waargenomen door consumenten. Soms kan een hoge positie in de zoekresultaten met meerdere pagina’s voordelig zijn, maar het heeft ook zijn nadelen en negatieve effecten op je rankings voor loyale bezoekers als er consistente concurrentie is tussen twee vergelijkbare pagina’s je bezit of beheert. In dit geval zal een oplossing moeten worden geïmplementeerd.

  • Pagina’s de-optimaliseren. Het de-optimaliseren van minder relevante pagina’s is de perfecte manier om hoger in Google te scoren op een concurrerend zoekwoord. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat Google weet welke pagina van je site moet ranken op een bepaald zoekwoord. Voor een extra boost kun je interne links aanmaken met de belangrijkste zoekterm als anchor tekst, zodat je extra duidelijk bent voor welke zoekopdrachten naar boven moeten komen als iemand online zoekt. Het kan enige tijd duren voordat dit wordt opgepikt door Google, monitor het daarom ruim een week – veel succes!
  • Pagina’s samenvoegen. Je kunt ook meerdere pagina’s over één onderwerp combineren. Stel 301-redirects in voor de minder relevante pagina’s en combineer de inhoud op één pagina. Je bezoekers worden automatisch doorverwezen naar de nieuwe pagina die alle informatie bevat op een gemakkelijker te vinden plek.
  • Canonicals toepassen. Als je een pagina wilt behouden en optimaliseren geen effect heeft of niet mogelijk is, dan kun je kiezen voor het instellen van een canonical. Een canonical is een URL die Google vertelt welke pagina getoond moet worden in de zoekresultaten. Het opzetten van een canonical is alleen interessant wanneer pagina’s bijna identiek zijn. Denk bijvoorbeeld aan een productpagina in twee verschillende afmetingen met dezelfde omschrijving.

Keyword kannibalisatie voorkomen

Nu je weet hoe je keyword kannibalisatie kunt oplossen, kan een zoekwoorden onderzoek helpen bij preventie. Een overzichtelijk document met zoekwoorden en de bijbehorende pagina’s zal van pas komen bij het maken van toekomstige pagina’s om te controleren of er al een pagina bestaat voor hetzelfde zoekwoord.

Voer na elke nieuwe pagina opnieuw een zoekwoorden onderzoek uit om de zoekwoorden te vinden met het hoogste volume en de laagste concurrentie. Zet deze vervolgens in je document zodat ze netjes aangepast kunnen worden wanneer gewenst. Elke keer dat je een wijziging aanbrengt of een nieuwe pagina maakt, is het belangrijk om nieuwe zoekwoorden te gebruiken of 301-redirects aan te maken, zodat je site geoptimaliseerd is en blijft voor zoekmachines zoals Google.

Als je op zoek bent naar een snelle manier om te zien of je pagina al eerder is gerankt, maak dan simpelweg gebruik van Google zelf. Typ gewoon [site:voorbeeld.nl “zoekwoord”] in de zoekbalk en als hij al in de zoekresultaten voorkomt, verschijnt hij bovenaan met deze combinatie van woorden.

Hoewel het geen 100% zekerheid biedt, is het controleren van Google altijd een optie die ik graag gebruik omdat het ons informatie geeft die nergens anders beschikbaar is en zeer nuttig kan zijn bij het bepalen hoe goed andere websites concurreren met de onze.

Zoekmachine optimalisatie uitbesteden

Het is duidelijk dat je beter geen keyword kannibalisme in je website kunt hebben omdat het de verkoop kan schaden. Wees dus alert en onderneem actie waar nodig, anders krijgt de concurrentie misschien een kans.

Eén van de meest gemaakte fouten bij het bouwen en uitbreiden van een website is keyword kannibalisatie. Maar door dit alleen aan te pakken kom je er vaak niet, omdat het slechts één onderdeel is van een algehele online strategie om goed te scoren in Google – die ook on-page optimalisatie, linkbuilding etc. omvat.

Is dit allemaal te verwarrend en laat je het liever aan een SEO expert over? Ik sta klaar om je te helpen. Benieuwd naar wat mijn vaardigheden kunnen bieden, neem dan contact met me op – we bespreken dan hoe we het beste verder kunnen gaan.